Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen søndag 07.04.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær obs i bratte leområder med tørr fokksnø i høyfjellet. Der sola gjør snøen myk kan det også være lett å løse ut skred og solen gir våte skred i sørhelninger.

Skredfarevurdering

Kraftig vind vil frakte tilgjengelig løs snø over i leområder. Det vil være lett å løse ut skred i den ferske fokksnøen særlig når solen står på. Til kvelden når det fryser til, vil soloppvarmet, fersk fokksnø gradvis stabiliseres.

I bratte solsider kan det ventes naturlig utløste små løssnøskred. Vær også obs på faren ved skavlbrudd, både ved pålagring av fokksnø og når de svekkes av solen.

Enkelte steder kan det ligge et svake lag av kantkorn i snødekket, men det er ikke utbredt alle steder og forplatningsevnen er svært varierende.





Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. april 2019

Vind fra S/SØ på fredag har lagt opp fokksnø i leområder. Der vinden har fått tak er snødekket glassert og velegnet for skarejern, men det finnes også mykere flak av fokksnø og løs snø i skjermede formasjoner. Rygger og fremstikkende steiner er fri for snø. Fokksnøflakene og nysnøen mykes opp med solen. i nordvendte sider er overflaten tørr. Det gamle snødekket er gjennomfuktet, gjenfrosset og stabilt.

I lavlandet i ytre strøk er det lite snø.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det mange steder over 500 - 600 moh utviklet seg et svakt lag av kantkorn, men forplatningsevnen til laget er per nå svært varierende. I tillegg ligger det mange steder både fokksnø og skarelag over, slik at laget er vanskelig å påvirke.

Det er observert solutløste våte løssnøskred i enkelte bratte, sør- og østvendte heng, men også tørre løssnøskred i nordvendt terreng og skavlbrudd.

Fjellvær

Lørdag 6. april 2019

2-4 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet. Frost om natta, en del sol om dagen.

Søndag 7. april 2019

Ingen nedbør av betydning. Liten kuling fra nordøst. -9 °C til 0 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS